5 dagen over vrouwenbesnijdenis - 7 maart

5-dagen-over-vrouwenbesnijdenis

Dokter Refad Karim en dokter Judith Dekker zijn te gast. In 2009 behandelde Karim zijn eerste patiënt die besneden was. Deze vrouw kon geen hersteloperatie in Frankrijk bekostigen maar vond dat zij er in Nederland recht op had. Karim deelt deze mening en is van mening dat dergelijke operaties in Nederland beschikbaar moeten zijn. Dokter Dekker ziet veel patiënten met plasproblemen, menstruatieklachten, infecties en complicaties tijdens de bevalling. Karim, opgeleid als chirurg, heeft uitgebreide kennis op dit gebied en zijn echtgenote is gynaecoloog, wat openheid in gesprekken bevordert. Het helpen van besneden vrouwen was voor hen een natuurlijke stap.

Samen werkten Karim en Dekker met uroloog Pierre Voldez, die al veel vrouwen met dit probleem heeft geholpen. Gezamenlijk verdiepten ze zich in het vakgebied en begonnen ze vrouwenbesnijdenis te bestrijden. Voldez heeft meer dan 5000 operaties uitgevoerd, voornamelijk gericht op het herstellen van littekenweefsel. Bij deze hersteloperaties wordt de resterende clitoris, die vaak in littekens is verborgen, blootgelegd. Hoewel de schaamlippen ook kunnen worden hersteld, is dit technisch complex en zal het herstel niet volledig zijn. Het doel van de operatie wordt bepaald door de patiënt en kan verschillen van persoon tot persoon.

Tijdens consulten is het essentieel om te begrijpen wat de patiënt wil bereiken met de operatie, welke klachten ze ervaren en wat hun verwachtingen zijn. Dit helpt bij het nemen van behandelbeslissingen, variërend van een operatie tot verdere doorverwijzing naar een gynaecoloog. Patiënten worden ook geïnformeerd over mogelijke complicaties, zoals bloedingen, infecties en blaasontsteking, die inherent zijn aan dergelijke ingrepen.

Een patiënte deelde haar ervaring, waarbij ze na de operatie een aanzienlijke verbetering van haar kwaliteit van leven opmerkte. Voor haar familie was besnijdenis een culturele norm, maar na de operatie voelt ze zich eindelijk compleet als vrouw. Karim is verheugd om te zien hoe deze operaties het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van vrouwen kunnen verbeteren.

Hoewel de kosten van deze operaties niet worden vergoed, zien Karim en Dekker dit als een daad van mededogen en humaniteit. Ze pleiten voor vergoeding van deze ingrepen, zoals in andere Europese landen, zoals Frankrijk en Duitsland.

Benieuwd naar de radio-uitzending? Bekijk deze via de link hieronder:
https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/5-dagen/730916b6-0e76-45c7-af48-7baf49117335/2024-03-07-5-dagen-over-vrouwenbesnijdenis

Vorige Volgende